Buvaplan Apeldoorn

De Admiraal kijkt uit over het water

Admiraal van Kinsbergen woonde van 1798 tot aan zijn dood in 1819 op Landgoed Welgelegen. Iets verderop langs het kanaal, aan de andere kant van de Welgelegenbrug, komt nu een waterpaviljoen dat met de naam De Admiraal herinnert aan de Apeldoornse periode van deze beroemde zeeheld.

Ontwikkelaar Buvaplan vond de plek waar De Admiraal komt direct al een mooie locatie. Het ontwikkelen van dergelijke projecten past namelijk bij de visie die het bureau heeft op de markt voor bedrijven. Gert­Jan Haandrikman van Buvaplan: ‘Voordat de crisis begon, zochten we al de markt op voor bedrijven die iets bijzonders zoeken. Kleinschalige objecten met een eigen gezicht. Die overtuiging wordt steeds sterker naarmate ik grote kantoorgebouwen leeg zie staan. Mensen willen dat niet meer, het is teveel van hetzelfde. Deze plek, langs het kanaal én aan een belangrijke ringweg, leent zich bij uitstek om iets bijzonders neer te zetten.’

Bijzonder ontwerp
Het gebouw is ontworpen door Architecten­bureau Paul de Ruiter. Wat direct opvalt is de vorm. Projectarchitect Caro van Dijk: ‘Het is een plek waar veel beweging is en we hebben geprobeerd om dat terug te laten komen in het gebouw. De vorm gaat als het ware mee in de beweging van het water.’  Ook het gebruik van hout is kenmerkend voor het ontwerp. Het is gekozen vanwege de duurzaamheid en de mooie uitstraling. ‘Het is Europees hout dat sterk genoeg is om onbewerkt te gebruiken. Het hout heeft bovendien een mooie uitstraling, die past bij de plek,’ aldus Caro van Dijk.

Automatische lamellen
De lamellen van de gevels hebben een bijzondere functie in het gebouw. Deze gaan namelijk automatisch open of dicht, afhankelijk van het weer. Hiermee wordt het binnenklimaat van het gebouw beheerst. De gebruikers kunnen de lamellen ook zelf handmatig open en dicht doen. Verder krijgt het gebouw een groen dak. Caro van Dijk: ‘Een groen dak werkt goed om het regenwater op te vangen. Maar we hebben het ook gedaan omdat andere woningen op het gebouw uitkijken. Dan is een groen dak toch leuker.’

Levendigheid
Gert­Jan Haandrikman is tevreden met het ontwerp. Het past dan ook uitstekend in de visie die de gemeente heeft op de plek. ‘Er moet hier veel meer levendigheid komen en met dit ontwerp zie ik dat helemaal voor me. ‘De Admiraal als startpunt van sportieve activiteiten ‘Op de begane grond kunnen functies komen die activiteiten op en rond het wat er bevorderen zoals bijvoorbeeld het varen met bootjes, waterfietsen of een kanovereniging. En op de eerste en tweede verdieping is ruimte voor kantoren met op beide verdie­pingen plek voor 10 tot 15 mensen. De kantoren in combinatie met de levendigheid op de begane grond is uniek en biedt dan ook veel mogelijkheden voor bedrijven die iets bijzonders willen.’ Zodra een deel van de huurders bekend is, wordt gestart met de bouw.